Afkijken is níet leren!

Het kind met het badwater
Afkijken is laf, lui en dom als je het gebruikt om een toets te omzeilen. In alle andere gevallen is het dapper, waardevol en intelligent. Om de kunst van iemand anders af te kijken moet je goed observeren, inschatten wat de ingrediënten zijn, de opbouw leren kennen, de presentatie doorgronden, toegevoegde waarde bepalen én hoe het over komt op je klant. Dat is wél leren. Jammer dat we er van kind af aan een hekel aan hebben gekregen die zo groot is, dat we die wijze kant van afkijken met het badwater hebben weggegooid.

Zonde
“Ik kreeg mijn proefwerk terug van de juf met onleesbaar gekrabbel aan de zijkant van het papier. De jongen naast mij had dat ook! Vreemd geheimschrift leek het wel.
Toen we na wat gepuzzel onze twee blaadjes naast elkaar hadden gelegd stond er het volgende:
Afkijken is stelen en stelen is zonde!
Dat kwam hard aan, als telg uit een christelijk gezin op een christelijke basisschool was zondig zijn het ergste wat je kon doen. Niet alleen de juf, je ouders en de ouders van die andere jongen, voor mijn gevoel zou ook God mij hiervoor op het matje roepen.”

Broodroof
Ook in je volwassen leven wordt afkijken vaak geframed als iets on-ethisch, omdat iemand zijn inkomen moet verdienen met dat idee of dat ontwerp, waar veel tijd en aandacht in zitten. Broodroof! Maar echt kopiëren kunnen we het toch niet, zelfs al zou dat wel je bedoeling zijn. Als trainer ben je een merk op jezelf, jíj bent het merk, dat kan niemand kopiëren.

Afkijken van de zonnige kant
Je kan het ook als een compliment opvatten als iemand bij jou afkijkt, eer van je werk! Blijkbaar was jouw uitwerking zo goed, dat die ander het zelf niet beter kon doen. Want wat is er nou fijner dan te kunnen uitwisselen over je vak samen met vakgenoten? En wat is het verschil tussen met-en-van-elkaar-leren en afkijken eigenlijk echt? De schilder die mij dit heeft duidelijk gemaakt heet Erik Renssen. Hij eert het motto: If you can’t beat them, join them en schildert naar hartelust de meest interessante, kleurrijke doeken in de taal van Picasso.

Goed en snel leren is van levensbelang
Visueel ingestelde mensen kunnen heel goed leren door af te kijken. Het scheelt letterlijk heel veel tijd die in de ontwikkeling van een concept gaat zitten, dat afkijken hoeft toch niet persee gratis te zijn? Dat wist je misschien nog niet, maar het grote economische voordeel van patenten is altijd geweest dat elke uitvinding tot in detail beschreven is in het register. Daardoor konden anderen er mee verder ontwikkelen. De een zijn brood is zo de ander zijn brood.

Weg met de gêne voor afkijken
Jouw behoefte uniek en authentiek te zijn wordt niet ondergraven door af te kijken. Zoals iedereen die zich interesseert in Picasso kan zien dat een schilderij van Erik Renssen een hommage aan het werk van de meester is. Als je de eer geeft aan wie de eer toekomt is afkijken een waardevolle leerweg waar iedereen beter van wordt.

renssen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *