Meisjes plagen
Mijn jongste zit dit jaar in groep 7; het jaar van de ‘Seksles’! Dat hadden wij vroeger ook, maar dan in de tweede van de middelbare school, jongens en meisjes apart. De handout van vorig-jaar-groep-7 is al op het schoolplein doorgegeven. Een schoolplein overigens waar ‘homo’ synoniem staat voor slappeling en de kids al jaren spelletjes spelen wie met wie durft te zoenen en of dat dan met of zonder tong ‘moet’.

Buikkrampen
Mijn zoon kreeg er buikpijn van, hij wist zich geen houding te geven, de spanning kropte zich op. Mijn grappig bedoelde “bedoelden ze homo sapiens of homo erectus?” had niet het gewenste ontspannende effect. Noodgedwongen heb ik mij moeten inlezen in het onderwerp seksualiteit bij jonge kinderen, want op school was het nog niet aan de beurt. De eyeopener:

Seksualiteit is van alle leeftijden en heeft weinig met voortplanting te maken. Voor voortplanting heb je wel seksualiteit nodig, maar seksualiteit is niet voortplanting. Een koe is een dier, maar een dier is geen koe zeg maar.

Ook voor volwassenen
Als jij, net als ik, niet meer bagage had dan een paar uur les van de biologieleraar en een handout met doorsnedes van de menselijke voortplantingsorganen, weet je vast wat ik bedoel. We hebben niet geleerd wat de relatie is tussen seks en liefde, tussen lust en verantwoordelijkheid, tussen invloed en macht. Door schade en schande, met vallen en opstaan is deze kennis boven komen drijven. Om vervolgens te concluderen dat je dat wel eerder had willen weten.

Springtij
Hoog tijd voor verandering, springtij hoog. Daarom ben ik blij met het onderwijsprogramma voor seksuele integriteit en relationele vorming. Ik zou Marinus Schouten, Paul Blokhuis, het ministerie van volksgezondheid en de Stichting school & veiligheid willen vragen om vooral ook de ouders mee te nemen in hun verhaal. Help ons stoppen met het veroordelen van  seksualiteit bij kinderen, stoppen met het veroordelen van seksualiteit die we niet begrijpen, niet kunnen plaatsen of waar we bang voor zijn.

Beleid biedt geen garantie voor de toekomst
Het schooljaar is net begonnen, mijn zoon is in gespannen afwachting. En ik? Ik ben heel benieuwd of het lespakket wat hij nu voor zijn neus krijgt in staat zal zijn om zijn vragen te beantwoorden en hem echt goed voor te bereiden op wat hij op het gebied van seksualiteit en relatievorming in zijn leven tegen gaat komen. Ook hij zal jammer genoeg de nodige blessures oplopen, maar ik hoop ook vooral heel erg veel plezier, verbinding en liefde.

1 antwoord
  1. mylène
    mylène zegt:

    Wat een goed geschreven stuk. ‘Seksles’ zou niet alleen over geslachtsorganen en enge ziektes moeten gaan. Het moet onderwerpen als menstruatie, voorspel, seksualiteit en relaties bespreken en normaliseren. Lekt een klasgenootje door? Neem haar appart en vertel het haar in plaats van te wijzen en te giechelen, want, menstruatie is normaal! Heeft je kind het moment van zijn of haar eerste seksuele ervaring bereikt, zou het toch mooi zijn dat ze weten dat voorspel een belangrijk deel van seks is. Zo zijn er nog veel meer dingen die besproken zouden moeten worden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *